Chap 9 Peripheral Devices
PAR A
Unit III
Peripheral Devices
Multiple Choice
Questions
1. Which of the following is not an input device?
(a) Joystick (b) Monitor
(c) Scanner (d) Keyboard
2. Which of the following is an output device?
(a) Joystick (b) Monitor
(c) Hard
disk (d) Microphone
3. Which of the following is a storage device?
(a) Compact disc (b) Headphone
(c) Modem (d) CPU
4. Which of the following is not a storage device?
(a) DVD (b) Memory card
(c) Printer (d) CD-ROM
5. Which of the following would you use to digitalize a
paper photograph?
(a) Scanner (b) Joystick
(c)
Touchscreen (d)
None of these
6. Where is Magnetic Ink Character Recognition often found
on?
(a) Bill receipts (b)
Cheques
(c) Barcodes
(d) Brochures
7. Which of the following devices would an architect use to
print house maps?
(a) Ink-jet
printer (b)
Laser printer
(c) Plotter
(d) Line printer
2. Read the
statements marked as Assertion (A) Reason (R). Choose the correct option.
a. Assertion (A):
Flash drive works as a pane hard drive.
Reason (R): It
can be used in any computer USB port.
Ans. (ii)
b. Assertion (A):
Secondary memory is also known as external memory.
Reason(R):
Secondary memory can be stored anywhere.
Ans. (iii)
Short Answer Type Questions
1. How many units make up a computer system? Name them.
Ans. There are four units that make up the computer system.
These are Input devices, output devices, processor and storage devices.
2. Define output unit.
Ans. Output units are the devices that show the result of
the processed data. Printer, monitor are the some of the output devices.
3. Name the keyboard that can easily be rolled-up when not
in use and easy to carry while travelling.
Ans. The keyboard that can easily be rolled up is called
flexible or roll-up keyboard.
4. Which type of mouse uses optical light to move the mouse
pointer?
Ans. Optical mouse uses optical light to move the mouse
pointer.
5. What is the use of a transparency scanner?
Ans. The transparency scanner catches the images from
rolled-up transparencies that can be edited and stored in the computer.
6. What is the use of a barcode reader?
Ans. Barcode reader is used to read the barcode labelled on
the book or other items. It decodes the information coded by the barcode.
7. Which type of printers allow multiple character be
simultaneously printed on the same line?
Ans. Line printer allows multiple character be
simultaneously printed on the same line.
8. What is an optical disc? Give some examples of optical
discs.
Ans. Optical disc is a storage medium form which data is
read and written by using lasers. CDs, DVDs and BDs are the examples of optical
discs.
Long Answer Type
Question
1. Describe the process unit, and memory and
storage unit of a computer system.
Ans. Process Unit: CPU is a process unit.
Having received data form the input devices and instructions from the memory
units, it process it and send the result of the process data to the output
devices.
Memory Unit: Memory units hold the required
instructions in the form of software that help the processor to process the
data.
Storage Device: Storage devices are used to
store the data in the computer.
2. How does a light pen work?
Ans. Light pen is pen like device that is used to point the objects on the screen. It can also be used select menu and draw picture. Light pen works by using a light-sensitive sensor at its tip to detect the brief moment an electron beam from a CRT (cathode ray tube) passes across the screen, causing the screen to emit light. The pen's sensor detects this light flash and sends a signal to the computer, which records the timing of the event. By knowing the computer's internal clock and the pattern of the electron beam's scan, the system can precisely calculate the exact location on the screen where the light pen is pointing.
3. State the difference between the OCR and OMR.
Ans. OCR device is used to read printed characters by
scanning text optically. It reads the character by character and converts the
text into a machine readable code and store it on the system memory. OMR, on
the other hand, recognizes the type of marks made by a pen on a pencil. It is
mainly used for checking the answer sheets of examinations questions.
4. State the difference between the impact printer the
non-impact printer.
Ans. The impact printer prints characters by striking
printing head on to the paper and prints character-by-character. Whereas, the
non-impact printer print the character without striking or touching the paper.
It produce high quality of output without noise.
5. What is a Blu-ray disc? Describe its storage
functionality in detail.
Ans. Ans. Blu-ray disc is an optical storage disc to store
data. It is used to record, rewrite and play back high-definition video (HD) as
well as storing other format of data. Blue-violet laser light is used to write
data on it. It can store maximum data of 50 GB on a dual layer disc.
Comments
Post a Comment